El proper dissabte 17 de juliol a les 19h. El Bar Restaurant "La Creu", acull l'acte de presentació de la nova ruta circular del pre-pirineu Català, "RUTA DEL CARACREMADA" als Rasos de Peguera(Berguedà)
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100001093092350&ref=ts
http://www.pakocrestas.com/ruta-caracremada
RUTA CARACREMADA
PRESENTACIO DE LA RUTA (en catalán)
http://pakocrestas.com/ruta-caracremada/presentaci%C3%B3-de-la-ruta-catalan/
PER QUE EL NOM DE RUTA DEL CARACREMADA? (en catalán)
http://pakocrestas.com/ruta-caracremada/nombre-caracremada-catal%C3%A1n/
PER QUE EL NOM DE RUTA DEL "CARACREMADA"?
El Caracremada, nom amb el que es coneixia Ramón Vilà, era un Berguedà nat al poble de Peguera, que es considerat com el darrer maqui català que va lluitar fins al final dels seus dies contra el franquisme.
Ramon Vila Capdevila (Peguera, Berguedà, 1908 - Castellnou de Bages, 1963) conegut també amb els sobrenoms de Cara cremada, i Peus llargs va ser un anarcosindicalista de la CNT durant la Segona República Espanyola.
Combatent en la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial i guerriller antifranquista fins la seva mort el 1963. Va ser el darrer maquis que va plantar cara al franquisme. Sempre va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement pel medi geogràfic que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim, fins que, en una emboscada a Castellnou de Bages, va caure mort per les bales de la Guàrdia Civil.
El fet de que ruta utilitzi el nom de "Caracremada" respon a les següents motivacions, relacionades amb l'esmentat personatge:
- En Caracremada era un gran coneixedor de la zona, i el fet d’utilitzar el seu nom per a la ruta es una manera de relacionar el personatge, les muntanyes i l’historia recent d’aquestes contrades prepirinenques.
- En Caracremada venia de família de camperols de les zones de l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès, pel que les arrels tan paternes com maternes del personatge estaven força relacionades amb les indrets per on discorre la ruta.
- Com a darrer maqui català i pel fet de que la seva vida va estar sempre relacionada a la lluita contra el nazisme i el franquisme, en Caracremada es un personatge molt emblemàtic a la zona, considerat un veritable bandoler del segle XX.
- Com a maqui que va haver de fugir sempre de les forces de seguretat del règim, el Caracremada coneixia com el palmell de la seva ma aquestes muntanyes, on tenia els principals amagatalls i aixoplucs.
- ITINERARI A PEU
1a etapa
Creu del Cabrer – Cap de la Serra – Sant Miquel de Peguera – Pla de la Creu de Fumanya – Coll del Pla de les Tores – Refugi d’Ensija ó Delgado Úbeda – La Gallina Pelada – Roca Blanca – el Portet – Molí de la Farga – l’Espà – Sorribes – Coll del Cap de Creu - Gósol.
Desnivell: 1.037 metres de pujada i 1.506 metres de baixada.
2a etapa
Opció A) Gósol – Santa Margarida – Coll de Mola – Cortal del Foguetó – Planells del Sastró – Coll de Port.
Desnivell: 857 metres de pujada i 618 metres de baixada.
Opció B) Gósol – Santa Margarida – Coll de Mola – Portell de l’Ós – Cavallets – Coll dels Belitres – Cap del Verd – Coll de Veis – Prat Major – Coma Pregona – Coll de Port.
Desnivell: 857 metres de pujada i 618 metres de baixada.
Opció C) Gósol – Forat de Torrentsera – Torrent Fosc - Coll dels Belitres – Cap del Verd – Coll de Veis – Prat Major – Coma Pregona – Coll de Port.
Desnivell: 608 metres de pujada – 369 metres de baixada.
3a etapa
Coll de Port – Rassa dels Carbassers – Font d’Arderic – Tosa Pelada – Pedró dels Quatre Batlles – Planells de Coma Condesa – Xalet del Serra – Costa dels Prats – el Primer Xalet – el Mal Pas – Clot de les Calrines – Coll de Jouet – Coll de Jou – Sant Serni Grau – Sant Llorenç de Morunys.
Desnivell: 673 metres de pujada i 1.438 metres de baixada.
4a etapa:
Sant Llorenç de Morunys – la Creueta – Collet de les Valls – Pont sobre els Pantà de la Llosa del Cavall – Collet dels Llengots – Creu del Capolat – el Capolatxell (la Presó de Busa) – Creu de Capolat – els Colls – escala de Busa – les Collades – Grau de Ca l’Esguerrat – Grau de Valielles ó de Sant Pere – Sant Andreu - Valielles de Busa – Coll de Ferrús – Canal del Faig Gros – Collada del Bancelló – la Creueta – Sant Pere de Balcell – Càmping d’Aigua d’Ora
Desnivell: 879 metres de pujada i 879 metres de baixada.
5a etapa:
Càmping d’Aigua d’Ora – Sorribes – Bauma de Sallent – la Cassa Grossa – Bauma del Tec – la Torre (Canals de Catllarí) – Font Freda – Creu del Cabrer.
Desnivell: 995 metres de pujada.
dimecres, 14 de juliol del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada