dilluns, 2 d’agost del 2010

La reforma laboral apadrinada per PSOE-CIU-PNB

Nova reforma laboral: La classe política depredadora dels drets laborals
Comunicat SP Comitè Confederal CGT
www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4182

Els polítics es burlen de les treballadores i treballadors abandonant-los a la mercè del capritx empresarial.

El 29 de juliol, va ser aprovada en el Parlament espanyol la Reforma Laboral, i novament es consuma una volta més de rosca als cada vegada més minvats drets dels quals només posseïm la força del treball per a sobreviure.

Altra vegada, la crisi s’enceba amb les classes populars i indefenses. Amb la Reforma Laboral que han aprovat, l’acomiadament s’ha abaratit i convertit en més lliure del que ja ho era, podent l’empresari amb total facilitat prescindir de qualsevol treballador i això en un context en el qual gairebé cinc milions de persones ens trobem aturades.

Mentre que als més febles, als treballadors i treballadores, se’ns condemna a una major indefensió, a la patronal se li segueix subvencionant perquè la contractació, la permanència i la sortida del mercat de treball es caracteritzin per la precarietat i la inestabilitat.

Per a CGT ha arribat l’hora de dir PROU no només als mercats, sinó també a l’estat, a la classe política i a les institucions que segueixen les instruccions d’aquests “mercats”. Ens sembla inadmissible i intolerable que els qui van generar la crisi imposin les propostes per a sortir de la mateixa en detriment de la població i engreixant els seus comptes de beneficis.

Per a CGT l’única sortida per a iniciar el canvi de la política antisocial és la inqüestionable VAGA GENERAL del dia 29 de Setembre, primer per a frenar aquest atac als drets laborals i socials més elementals i després continuar la mobilització per a recuperar el terreny perdut en drets, garanties, llibertats, dignitat i justícia social.

EL 29 DE SETEMBRE: VAGA GENERAL, TOTES I TOTS AL CARRER

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT
Així queda la reforma laboral

- Acomiadament objectiu

N’hi haurà prou amb preveure pèrdues

L’empresa podrà acomiadar per causes objectives (20 dies d’indemnització) si té pèrdues o espera tenir-ne, així com per una caiguda "persistent" d’ingressos, que pugui afectar a la seva viabilitat o a la seva capacitat de mantenir el volum d’ocupació. S’elimina la possibilitat d’acomiadament objectiu per una "disminució rellevant" del benefici, o per una "falta persistent de liquiditat" que proposava el PSOE.

- Absentisme

El còmput per a tota l’empresa es rebaixa

La reforma manté la possibilitat d’acomiadament objectiu si el treballador falta al seu lloc de treball un 20% de les jornades durant dos mesos consecutius o el 25% dels dies en quatre mesos (excloent supòsits com l’embaras, la lactància i les baixes mèdiques de més de 20 dies, entre altres). Malgrat això, si en el decret inicial s’exigia que, en el global de l’empresa, la taxa d’absentisme fos del 5%, ara s’ha rebaixat aquest requisit a la meitat (2,5%).

- Contracte de 33 dies d'indemnització

Només un mes en l’atur i obligació de demostrar el frau

Estar un mes en situació d’atur (en el decret original el plaç eren tres mesos) serà suficient per poder accedir al contracte de foment d’ocupació (el de 33 dies d’indemnització). A més, al treballador acomiadat li correspondrà la "càrrega de la prova" per a demostrar que l’empresa ha prescindit d’ell per causes disciplinàries i no objectives, és a dir, que l’empresa ha comès frau.

- Fogasa

L’Estat paga 8 dies de l’atur

L’estat, a través del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) es farà càrrec d’una part de la indemnització per acomiadament igual a 8 dies de salari per any treballat, però només en el cas de les extincions de contractes indefinits (tant ordinaris com de foment de l’ocupació). Recordem que el Fogasa es paga amb les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social.

- Temporalitat

Augment de les indemnitzacions

Coma forma de penalitzar la temporalitat, la reforma conté un augment progressiu de les indemnitzacions en el cas dels contractes temporals. Actualment, la indemnització per extinció d’un contracte temporal està en 8 dies, i passarà a 12 dies l’any 2014. A partir de 2011 es sumarà un dia més per any fins arribar als 1 dies.

- ETT

Més poder per a les empreses de col·locació

La reforma laboral amplia el terreny en el que poden actuar les Empreses de Treball Temporal (ETT). A partir del da 1 de gener de 2011 s’eliminen totes les prohibicions i limitacions ara vigents per a la contractació a través de les ETT, per exemple la que impedeix contractar a treballadors per al sector de la construcció a través d’aquestes agències privades. A partir d’aquella data, les limitacions o prohibicions que s’estableixin només seran vàlides quan es justifiquin per raons d’interès general relatives a la protecció dels treballadors, entre altres.


FONT:  *http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4182